A 4 VÁROS TORNÁJÁNAK ALAPELVEI

Az alábbi alapelvek érvényesek a 4 Város Tornájának szervezésére:

 1. A Torna résztvevői: Pozsony, Budapest, Ljubljana és Zágráb.
 2. A 4 Város Tornájának fő céljai a sportversenyek rendezése, a fiatalok sportolás közbeni találkozásának elősegítése, valamint lehetőség nyújtása a fogadó város megismerésére. Ezeket a célokat a rendezőnek figyelembe kell vennie a versenyek programjának és helyszíneinek, valamint a szálláshelyek meghatározásakor.
 3. Ezen serlegekért való versenyt a 4 Város Tornájának kell nevezni, ellátva a Torna sorszámával, a fogadó város nevével és a Torna rendezésének évével.
 4. A résztvevő városok csapatai 16 évnél fiatalabb versenyzőkkel vehetnek csak részt a Tornán.
 5. A Torna minden év júniusában kerül megrendezésre. A fogadó városok sorrendje a következő: Zágráb – Budapest – Pozsony – Ljubljana.
 6. A résztvevők száma két busznyi szállítási kapacitáson alapul, amely legfeljebb 99 embert jelent.
 7. A Torna programjának és a versenyszámok meghatározása, amelyeknek a száma hat, összhangban van a résztvevők említett számával. Következésképpen minden város 6 csapattal indulhat, és a versenyszámok közé tartoznak az alábbiak: atlétika – fiúk és lányok, asztalitenisz – fiúk és lányok, kosárlabda – lányok, labdarúgás – fiúk, röplabda – lányok és kézilabda – fiúk.
 8. A versenyprogram négy napig tart. A versenyekre csütörtökön, pénteken és szombaton kerül sor, a városnézésre és hazatérésre pedig vasárnap.
 9. A rendező a Torna alábbi költségeit fedezi:
 • szállás és étkezés csütörtöktől (ebéd) vasárnapig (reggeli);
 • versenyszervezés;
 • serlegek és érmek.

A csapatok a saját buszukon utaznak a versenyre, illetve a városnézés során.

 1. A szervezés magában foglalja:
 • a küldöttségek tisztviselőinek fogadását a fogadó város polgármestere által
 • a megnyitó ünnepséget, a záróünnepséget (szombat este), az eredmények közzétételét és a díjak átadását;
 • egy tájékoztató füzetet a Torna előtt és egy végleges füzetet az összes eredménnyel;
 • a versenyhelyszínek díszítését a négy város zászlóival (hét zászló a versenyhelyszíneken mind a hat versenyszámnál, valamint a Torna megnyitóján);
 • a városnézést a fogadó városban (a buszokon, amelyeken a vendégek érkeznek; a házigazda meghatározza az időpontot és átad egy útmutatót).
 1. Előkészítő találkozó – legalább 1 hónappal a verseny előtt a szervezőnek a sportért felelős városi közigazgatási szervek valamennyi képviselőjét össze kell hívnia egy találkozóra. Minden küldöttség legfeljebb 3 tagból állhat. A találkozó célja, hogy megállapodásra jussanak a 4 Város Tornájának lebonyolításáról, meglátogassák a versenyhelyszíneket és szálláshelyeket, valamint megvitassák a versenyszámok fogadó városon belüli megszervezését.
 2. A Torna hivatalos nyelvei a német, az angol, valamint a fogadó város nyelve.

 1. A 4 VÁROS TORNÁJÁNAK SZABÁLYAI
 2. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK
 3. Résztvevők száma

Minden város csapata 99 tagból áll: 74 versenyző, 12 edző és 6 csapatvezető, 5 hivatalos küldöttségi tag és 2 buszvezető.

 FiúkLányok EdzőkCsapatvezetőkÖsszesen
Kosárlabda122115
Labdarúgás162119
Röplabda122115
Atlétika882117
Kézilabda142117
Asztalitenisz22217
ÖSSZESEN403412692
Buszvezetők22
Küldöttség tisztviselői55
ÖSSZESEN99

Az egyes résztvevő városok hivatalos küldöttségei legfeljebb 5 tagból állhatnak. A küldöttségek számára külön programot kell szervezni, amely többek között magában foglalja a fogadó város polgármestere általi fogadást.

 1. Csapatok regisztrációs űrlapjai

A Torna résztvevőinek a Torna házigazdájának weboldalán található űrlapon keresztül kell bejelenteniük a csapatokat.

A versenyen való részvételre a 17 év alatti résztvevők jogosultak.

A versenyzők regisztrációs űrlapjának a következő információkat kell tartalmaznia: keresztnév; vezetéknév; nem; születési dátum; a klub neve; csapaton belüli pozíció; pólószám; azonosító okmány (személyi igazolvány vagy útlevél) és szám; valamint a szobabeosztás.

Az edzők és a csapatvezetők regisztrációs űrlapjának a következő információkat kell tartalmaznia: keresztnév; vezetéknév; nem; születési dátum; azonosító okmány (személyi igazolvány vagy útlevél) és szám; valamint az edzők és a csapatvezetők szobabeosztása.

Az űrlapokat a házigazdának legkésőbb három héttel a verseny előtt kell közzé kell tennie a weboldalon. Emellett a Torna szervezője minden résztvevő városnak megküldi a részleteket a regisztrációs űrlapok eléréséről.

A verseny résztvevőinek legkésőbb 3 (három) nappal a verseny előtt ki kell tölteniük és vissza kell juttatniuk az űrlapokat.

 1. Adminisztráció

A csapatvezetők röviden megvitatják a versenyszámukkal kapcsolatos esetlegesen még nyitott részleteket közvetlenül az érkezés után.

A csapatvezetőknek minden versenyszámban be kell mutatniuk az azonosító okmányok (személyi igazolvány vagy útlevél) másolatait a technikai megbízottnak.

Az első mérkőzéseket a házigazda csapatai és földrajzilag legközelebb található város csapatai játsszák.

 1. Protokoll

Miután minden versenyszámban lezárultak a versenyek, az érmeket át kell átadni az egyes versenyszámok első három helyezett csapatának vagy versenyzőjének. Az atlétika esetében az érméket 10 perccel az egyes atlétikai események lezárása után kell átadni.

A versenyek befejezése után a házigazda ünnepséget rendez a záró vacsorán, a serlegek és a Torna hivatalos zászlainak átadására.

Ennek során a házigazdának át kell átadnia a résztvevő városok hét zászlaját a Torna következő szervezőjének.

 

 1. Serlegek

A 6 versenyszám csapatversenyeiben és a végső rangsorolásban elért eredményekért a győzteseknek serlegeket adnak át. Az atlétika és az asztalitenisz esetében a serlegeket mind a férfi, mind a női versenyzőknek át kell adni.

A Torna összesített győztesének külön serleget kell átadni.

A serlegeket megnyerő városok visszaadják az előkészítő találkozón ezeket a következő Torna szervezőjének.

 1. Versenyhelyszínek

A Tornát az adott sportágak szabályainak megfelelő a helyszíneken kell megrendezni. Amennyiben lehetséges, a helyszíneknek egymáshoz közel kell elhelyezkedniük, hogy a verseny résztvevői más versenyszámokat is megnézhessenek.

 1. Nyelv

A 4 Város Tornájának hivatalos nyelvei a német, az angol, valamint a fogadó város nyelve.

 1. Előkészítő találkozó

Április vagy május folyamán a Torna Szervezője kétnapos találkozót tart a résztvevő városok képviselőinek. A találkozón megvitatják a Torna szervezését, valamint meglátogatják a szálláshelyeket és versenyhelyszíneket. A fogadó város sportért felelős közigazgatási képviselőinek jelenléte a találkozón szintén szükséges, akárcsak a résztvevők üdvözlése a fogadó város polgármestere vagy annak képviselői által.

A résztvevő városok küldöttségei legfeljebb 3 tagból állhatnak.

A versenymenetrendet az előkészítő találkozón kell elfogadni. Az első mérkőzéseket a házigazda csapatai és földrajzilag legközelebb található város csapatai játsszák.

 

 

 

 1. VERSENYSZABÁLYOK

 

 1. Azonosító okmányok ellenőrzése (Személyi igazolvány vagy útlevél)

A csapatvezetőknek minden versenyszámban be kell mutatniuk az azonosító okmányok (személyi igazolvány vagy útlevél) másolatait az adott technikai megbízottnak. A technikai megbízottnak meg kell őriznie az azonosító okmányok másolatait a verseny végéig, és kérés esetén hozzáférést kell biztosítania a másolatokhoz a többi csapatvezető számára.

 1. Összesített rangsorolás

Csak a mind a 6 versenyszámban induló városi csapatokat veszik bele az összesített rangsorolásban. A versenyszámok: kosárlabda, labdarúgás, röplabda, atlétika, asztalitenisz és kézilabda.

 

Az egyes versenyszámokban nyerhető pontok:

1. hely 5 pont
2. hely 3 pont
3. hely 2 pont
4. hely 1 pont

 

Ha két csapatnak ugyanannyi pontja van az összesített rangsorolásban, akkor a következő alapján kell dönteni:

 1. több 1. hely az összes versenyszámban
 2. több 2. hely az összes versenyszámban
 3. több 3. hely az összes versenyszámban

Az atlétika és az asztalitenisz esetében az összesített rangsorolás a férfi és a női csapatokra együttesen történik.

 1. Felszerelés

 

A csapat minden versenyzője azonos pólót visel.

Minden csapatnak kétféle színű sportruházattal kell rendelkeznie (világos és sötét, azonos számmal), és ezeket fel kell tüntetni a regisztrációs űrlapon.

 1. Bírók

A bírókat a fogadó város adott versenyszámért felelős végrehajtó bizottságai nevezik ki.

 1. Panaszok

Panaszokat csak az adott versenyszám csapatvezetője nyújthat be 15 perccel a mérkőzés vagy a verseny vége után.

A panaszokat egy három tagból álló bizottságnak kell megvizsgálnia, amelynek az adott incidensben nem érintett csapatok vezetőit kell magában foglalnia. A panaszkezelési eljárást a fogadó város adott versenyszámért felelős technikai megbízottja vezeti.

Szervezési értelemben a panaszkezelési eljárást a fogadó város adott versenyszámért felelős technikai megbízottja vezeti.

A bizottság döntése végleges.

A nem az egyes versenyszámokra, hanem az összesített rangsorolásra, illetve a versenyre vagy a szervezésre vonatkozó panaszokat egy négy tagból álló bizottságnak kell megvizsgálnia, amely magában foglalja az összes résztvevő város delegációvezetőjét vagy azok meghatalmazott képviselőit.

 

III. VERSENYSZÁMOK

KOSÁRLABDA – lányok

 1. Verseny rendszere:
 • körmérkőzések;
 1. Szabályok:
 • a versenyt a hatályos FIBA szabályok szerint kell megrendezni, az itt feltüntetett módosításokkal;
 1. Játékidő:
 • 4 x 10 perc megszakítás nélkül, 10 perces szünettel a második és harmadik negyed között;
 1. Pontok:
 • a győztes csapat 2 pontot kap, a vesztes csapat 1 pontot;
 1. Rangsorolás:
 • a megszerzett pontok száma határozza meg;
 • ha két vagy több csapat azonos számú ponttal rendelkezik, a győztes az a csapat, amely megnyerte a mérkőzést a másikkal szemben, vagyis a csapat, amelynek több pontja van az ugyanannyi ponttal rendelkező csapatok között. Amennyiben így sem lehet dönteni, a köztük lévő kosár pont különbség lesz a meghatározó. A végső kritérium az összesített pontkülönbség az egész Tornát tekintve.
 1. Díjak:
 • az összesített rangsoroláskor minden csapat kap egy serleget állandó megőrzésre, valamint az első három helyezett csapat kap egyenként 15 érmet.

LABDARÚGÁS – fiúk

 1. Verseny rendszere:
 • körmérkőzések;
 1. Szabályok:
 • a versenyt a hatályos FIFA szabályok szerint kell megrendezni, az itt feltüntetett módosításokkal;
 • a mérkőzéseket természetes gyepes pályán kell játszani, ha pedig az időjárási viszonyok nem megfelelőek, akkor egy mesterséges gyepes pályán.
 1. Játékidő:
 • 2 x 30 perc, 10 perces szünettel a két félidő között;
 1. Büntetések:
 • sárga lap: az egy meccsen két sárga lapot kapó játékos piros lapot kap (a játékost leküldik a pályáról);
 • a sárga lapot nem viszik át a következő meccsre, vagyis nem számít a következő meccsen és nem büntetik kizárással.
 • piros lap: a játékosnak le kell küldeni a pályáról, és nem szabad játszania a következő meccsen;
 1. Felszerelés:
 • a lábszárvédők használata kötelező;
 • a fémszegecses cipők használata nem megengedett és különleges cipőt kell viselni a mesterséges gyepen történő játékhoz;
 1. Csere:
 • minden csapat 5 cserét végezhet a meccs során;
 1. Pontok:
 • a győztes csapat 3 pontot, a vesztes csapat 0 pontot kap, döntetlen esetén mindkét csapat 1 pontot kap;
 1. Rangsorolás:
 • a megszerzett pontok száma határozza meg;
 • ha két vagy több csapat azonos számú ponttal rendelkezik, a győztes az a csapat, amely megnyerte a mérkőzést a másikkal szemben, vagyis a csapat, amelynek több pontja van az ugyanannyi ponttal rendelkező csapatok között. Amennyiben így sem lehet dönteni, a köztük lévő gólkülönbség lesz a meghatározó. A végső kritérium az összesített gólkülönbség az egész Tornát tekintve.
 1. Díjak:
 • az összesített rangsoroláskor minden csapat kap egy serleget állandó megőrzésre, valamint az első három helyezett csapat emellett kap egyenként 19 érmet.

RÖPLABDA – lányok

 1. Verseny rendszere:
 • körmérkőzések;
 1. Szabályok:
 • a versenyt a hatályos FIVB szabályok szerint kell megrendezni, az itt feltüntetett módosításokkal; technikai szünetek nélkül, a 12 játékosból kettőt lehet kijelölni liberónak.
 • a háló magassága 224 cm;
 1. A mérkőzés lezajlása:
 • a mérkőzést az a csapat nyeri, amelyik megnyer 3 játszmát
 1. Pontok
 • a győztes csapat 2 pontot kap, a vesztes csapat pedig 1 pontot;
 1. Rangsorolás:
 • a megszerzett pontok száma határozza meg;
 • ha két vagy több csapat azonos számú ponttal rendelkezik, a győztes az a csapat, amely megnyerte a mérkőzést a másikkal szemben, vagyis a csapat, amelynek több pontja van az ugyanannyi ponttal rendelkező csapatok között. Amennyiben így sem lehet dönteni, a köztük lévő játszma különbség lesz a döntő. A végső kritérium az összesített játszma különbség az egész Tornát tekintve.
 1. Díjak:
 • az összesített rangsoroláskor minden csapat kap egy serleget állandó megőrzésre, valamint az első három helyezett csapat kap egyenként 15 érmet.

ATLÉTIKA – fiúk és lányok

 1. Versenyszámok
  • 100 m lányok,           fiúk;
  • 400 m lányok,           fiúk;
  • 800 m lányok,           fiúk;
  • 4 x 100 m lányok,           fiúk;
  • Magasugrás lányok,           fiúk;
  • Távolugrás – 6 ugrás lányok,           fiúk;
  • Súlylökés – 6 lökés lányok,           fiúk;

 

 1. Szabályok

 

 • Súlylökés – lányoknál a súly 3 kg a fiúknál 5 kg.
 • a versenyt a hatályos IAAF szabályok szerint kell megrendezni, az itt feltüntetett módosításokkal.
 • Magasugrás

lányok – lécmagasság: 120, 125, 130, 135, 140, 145, 148 cm, majd ezután 3 cm-ként nő;

fiúk – lécmagasság: 140,145, 150, 155, 160, 163 cm, majd ezután 3 cm-ként nő;

 1. Versenyzők
 • minden város két versenyzőt indíthat minden számban;
 • minden városnak rendelkeznie kell egy váltófutó csapattal;
 • egy versenyző két számban és a váltófutáson indulhat;
 • 100, 400 és 800 méteren csak döntők kerülnek megrendezésre;
 • elektronikus időmérő rendszert kell használni.
 1. Versenyhelyszín

 

 • a versenyt egy tartán pályán kell megrendezni
 1. Pontok
 • Egyéni: 1. hely – 8 pont, 2. hely – 7 pont, … 8. hely – 1 pont,
 • Váltófutás: 1. hely – 16 pont, 2. hely – 14 pont, 3. hely – 12 pont, 4. hely – 10 pont
 • A versenyzők és váltófutók, akik nem fejezik be a számot, nem kapnak pontot;
 • A lányok és fiúk versenyszámait külön-külön értékelik a pontozás alapján.
 • Az összesített rangsorolás a fiúk és a lányok kategóriáiban elért pontok hozzáadásával kerül kiszámításra (1. hely – 5 pont, 2. hely – 3 pont, 3. hely – 2 pont, 4. helyezés – 1 pont;)

 

 1. A rangsorolás vonatkozásában döntetlen esetén
 • az első helyek száma a döntő
 • a váltófutás helyezés a döntő

 

 1. Érmek

 

Az egyes számokban 1-3. helyet elérőknek érmet kell adni.

Atlétikában minden csapatnak serleget kell adni az összesített rangsoroláskor.

ASZTALITENISZ – fiúk and lányok

 1. Verseny rendszere:

A versenyt a hatályos ITTF szabályok szerint kell megrendezni, az itt feltüntetett módosításokkal.

 • Egyéni: 2 csoport 4 játékosból. Az egyes csoportok első két játékosa jut tovább a következő fordulóba (elődöntő, döntő). A 3. helyezésért való mérkőzést is le kell játszani;
 • Csapatszám: Corbillon-serleg rendszer, 5 játszmás mérkőzések;
 • Minden mérkőzést 5 játszmás alapon kell játszani.
 1. Pontok és rangsorolás:
 • Csapat: 1. hely – 8 pont, 2. hely – 6 pont, 3. hely – 4 pont, 4. hely – 2 pont. A versenyszámot be nem fejező csapatok nem kapnak pontot;
 • Egyéni: 1. hely – 4 pont, 2. hely – 3 pont, 3. hely – 2 pont, 4. hely 1 pont;

A rangsorolás vonatkozásában döntetlen esetén

 • a csapatok magasabb pontszámai a döntők;
 • az egyes versenyzők magasabb pontszámai a döntők.
 1. Díjak:

 

 • az összesített rangsoroláskor minden csapat serleget kap állandó megőrzésre, valamint az első három helyezett csapat egyenként 2 érmet is kap;
 • a serlegeket és érmeket a fiúk és lányok kategóriáiban külön kell átadni;
 • az első három helyezett sportoló érmet kap.

 

KÉZILABDA –  fiúk

 1. Verseny rendszere:
 • körmérkőzések;
 1. Szabályok:
 • a versenyt a hatályos IHF szabályok szerint kell megrendezni, az itt feltüntetett módosításokkal;
 1. Játékidő:
 • 2 x 25 perc, 10 perces szünettel a kér félidő között;
 • félidőnként egy időkérés lehetséges
 1. Pontok:
 • a győztes csapat 2 pontot, a vesztes csapat 0 pontot kap, döntetlen esetén mindkét csapat 1 pontot kap;
 1. Rangsorolás:
 • a megszerzett pontok száma határozza meg;
 • ha két vagy több csapat azonos számú ponttal rendelkezik, a győztes az a csapat, amely megnyerte a mérkőzést a másikkal szemben. Amennyiben így sem lehet dönteni, a köztük lévő gólkülönbség lesz a döntő. A végső kritérium az összesített gólkülönbség az egész Tornát tekintve.
 1. Díjak:
 • az összesített rangsoroláskor minden csapat kap egy serleget állandó megőrzésre, valamint az első három helyezett csapat kap egyenként 17 érmet.
Dobai JánosA 4 VÁROS TORNÁJÁNAK ALAPELVEI